Tietoa aikuisille | Kannusta lastasi liikkumaan tarpeeksi

Kannusta lastasi liikkumaan tarpeeksi

kannusta lapsi liikkeelle
Syksyllä ilmojen kylmetessä ja iltojen pimentyessä lapset eivät enää telmi ulkona yhtä paljon kuin kesällä. Liikkumista ei kuitenkaan pidä vähentää, sillä mitä pienempi lapsi, sitä enemmän hän tarvitsee liikuntaa kehityksensä tueksi.

Tutkimusten mukaan osa lapsista liikkuu aivan liian vähän, joten nyt on hyvä aika ottaa erilaiset leikit ja pelit avuksi ja kannustaa lapsia liikkeelle. Pihalla leikkivät ja kirmailevat lapset ovat meille kaikille tuttu näky. Monelle tuleekin yllätyksenä, että tutkimusten mukaan alle kouluikäiset lapset eivät kuitenkaan liiku tarpeeksi. - Tässäkin asiassa on tapahtunut polarisoitumista, eli osa lapsista liikkuu todella paljon ja osa todella vähän. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän hän tarvitsee liikuntaa. Alle kouluikäisten pitäisi liikkua pari tuntia päivässä, ja vähintään kerran päivässä liikkumisen pitäisi olla niin vauhdikasta, että hengästyttää ja tulee hiki, kertoo varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Pulli. Riittävä liikunta on lasten kehitykselle elintärkeä asia samalla tavalla kuin ravinto ja uni. Liikkuminen on lapsille tapa olla ja oppia, ja se on myös hyväksi terveydelle. - Pienten lasten kohdalla liikkuminen ei ole samanlaista kuin aikuisilla, jotka varta vasten lähtevät lenkille tai salille, vaan he pelaavat, leikkivät, kiipeävät portaita ja liikkuvat luonnostaan.

Haasteita tekemiseen

Pientä lasta kannustetaan liikkumaan ensimmäisen kerran silloin, kun hän opettelee kävelemään. Kannustus saattaa kuitenkin paria vuotta myöhemmin ottaa takapakkia, kun juoksevaa ja kiipeilevää lasta käsketäänkin rauhoittumaan ja varoitetaan satuttamasta itseään. - On aivan selvää, että joissain tilanteissa lapsia pitääkin toppuutella. Lapselle voi kuitenkin myös ehdottaa vaikka hyppimistä yhdellä jalalla tai juoksemista takaperin, jolloin vauhti ja vaaralliset tilanteet vähenevät, ja lapsi saa uusia haasteita, Pulli ehdottaa. Uudet haasteet ja yllätyksellisyys ovat liikkumisessa elintärkeitä. Haasteet eivät kuitenkaan saa olla niin vaikeita, että lapsen innostus lopahtaa heti alkumetreillä. - Lapsi saa motivaatiota ja iloa siitä, että pääsee tekemään jotain, minkä osaa hyvin. Aikuiset voivat pikkuhiljaa lisätä monipuolisuutta ja vaikeuttaa asioita sekä myös muistuttaa, että pelkkä yrittäminenkin riittää.

Pelit kannustavat liikkumaan

Yksi tärkeimmistä lasta liikuttavista leluista on yksinkertaisesti pallo. Sitä voi vierittää, kierittää, ottaa kiinni ja heitellä, sen ympärille voi kehitellä paljon erilaisia pelejä ja se auttaa lasta oppimaan muun muassa avaruudellista hahmottamista ja voiman käyttöä. Perinteisesti rauhallisiksi puuhiksi miellettyjä pelejäkään ei kuitenkaan pidä unohtaa. - Esimerkiksi kaikki tietokonepelit eivät välttämättä ole vain paikallaan istumista, vaan nekin voivat liikuttaa koko kehoa. Itse olen kuitenkin enemmän perinteisten lautapelien kannalla, sillä niidenkin joukosta löytyy nykyään pelejä, jotka liikuttavat pelinappuloiden sijasta koko lasta, Elina Pulli kertoo. - Erilaiset liikuntatehtäviä antavat pelit kannustavat lapsia liikkumaan, mutta opettavat myös häviämistä sekä sitä, että pärjääminen voi olla kiinni taidon sijaan myös tuurista. Vaikka pelit kehittävät ja kasvattavat lasta, ne voivat olla myös hauskoja.

Muita hauskoja tapoja liikkua aivan huomaamatta ovat perinteiset twisti- ja hyppynaruleikit!

Jaa artikkeli: