Tietoa aikuisille | Iloiset käsityöt

Iloiset käsityöt

moderneja käsitöitä
Kysy keneltä tahansa 10-40-vuotiaalta suomalaiselta, onko hän käyttänyt ompelukonetta tai virkannut ketjusilmukoita, niin saat melko varmasti myöntävän vastauksen. Sama henkilö on todennäköisesti myös hakannut nauloja ja sahannut lautoja, sillä peruskoulussamme opetetaan kaikille käsitöitä. Kouluaineena käsityöt ovat suosituimmasta päästä ja myös vapaavalintaisille käsityötunneille on kysyntää. Monet harrastavat käsitöitä myös vapaa-ajallaan.


Mielikuvista uniikeiksi käsitöiksi

Käsitöiden tekeminen tuo hyvää mieltä. Se herättelee luovuutta ja mielikuvitusta. Lapset tuskin malttavat odottaa, että pääsevät surauttelemaan ompelukoneella ensimmäisiä käsinukkejaan tai kauppakassejaan. Kun lapsi pääsee valitsemaan kangasta, mallia tai koristelua, työ alkaa tuntua ja näyttää omalta. On mukava nähdä, mitä kaikkea hienoa omissa käsissä syntyy. Mielikuvat ja luonnokset muuttuvat uniikeiksi käsitöiksi, joita ei mistään muualta saa. Koulun käsityötunneilla tehdyt linnunpöntöt ja WC-paperitelineet viedään riemusaatossa kotiin vanhempien ihasteltaviksi. Moni aikuinen tai lapsi nauttii, kun saa kaikessa rauhassa uppoutua ompelemaan, neulomaan, askartelemaan tai nikkaroimaan. Käsillä tekeminen rentouttaa kiireisen arjen pyörteissä elävää. Tunnen tyttöjä, joiden koulupöydille on muodostunut askartelupajoja. He viihtyvät niiden ääressä tuntikausia. Askarrellen syntyy koruja, rasioita, kirjoja tai pehmoeläimiä. Tarvitaan vain muutama pahvinpala, väripaperi, helmipussi, lankakerä tai kankaanpala, ja luovuus alkaa kukkia.

Käsityöt yhdistävät

Olen nähnyt poikien innostuvan perhojen sidonnasta, kun he ovat päässeet perhonsidontakurssille isän kanssa. Luultavasti parasta on se, että isä ja pojat saivat tilaisuuden viettää aikaa yhdessä. Käsitöitä harrastaessa voikin usein valita, harrastaako yksin vai toisten seurassa. Joskus voi olla mukavaa rauhoittua, joskus taas olla yhdessä ja jutustella muiden kanssa samalla, kun kädet tekevät mieleistä työtä. Ei ihmekään, että tuntemani amerikkalaiset opiskelijat ovat halunneet Suomessa osallistua käsityötunneille ja oppia neulomaan lapasia tai pipoja. Vaikka piposta saattaa tulla hassun muotoinen, sen tekeminen on mukavaa ja neulejälki on aivan omaa. Kun tekee itse sellaisen esineen tai vaatteen, joka kuuluu tyypillisesti toiseen kulttuuriin, on omaksunut pienen palasen toisen maan kulttuurista. Itselläni on Amerikan vaihto-oppilasvuodesta muistona itse tehty pähkinä- vaahterapuinen lipas ja hopeinen kivisormus.

Käden taidot iloksi ja hyödyksi

Vaikka käsityöstä ei tulisikaan juuri sellaisia kuin itse on mielessään kuvitellut, voi ajatella tekevänsä jotakin kaunista ja ainutlaatuista. Joskus työstä saattaa tulla käyttötavara, joskus muistoesine, joka on itselle tärkeä. Toisinaan lopputulos ei ole merkittävä. Tärkeää on tekeminen, luomisprosessi ja se mukava tunne, joka käsillä tekemisestä tulee. On hienoa, että käden taidot kuuluvat suomalaisen kansalaistaitoihin. Käsityötaidoista on paitsi iloa, myös hyötyä. Kun on näppärä käsistään, voi itse korjata vaatteidensa repeämät tai korjata repsottavan hyllyn. Korjaaminen ja kierrättäminen säästää yhteistä maailmaamme, kun aina ei tarvitse ostaa uutta. Lasten kädentaitoja ja niiden kehittämistä kannattaa tukea ja kannustaa, sillä ne tuovat konkreettista hyötyä ja iloa elämään.

Näin voit tukea lapsen käsityöharrastusta:
  • Tue lapsen luovuutta myönteisellä asenteella. Älä anna valmiita ratkaisuja, vaan anna lapsen keksiä itse. Varmista, että lapsella on kylliksi aikaa ideoida, kokeilla ja toteuttaa käsitöitä.
  • Anna lapselle omaa aikaasi. Ihaile lapsen töitä. Auta lasta, jos hän tarvitsee neuvoa tai tukea. Voitte myös harrastaa yhdessä.
  • Hanki lapselle askartelu- ja käsityötarvikkeita. Voit myös auttaa häntä löytämään uusia käsityövinkkejä tai -ohjeita.
  • Ohjaa lapsi käsityö- tai askarteluryhmiin, jos hän kaipaa harrastusseuraa tai ohjausta.
Mukavia vinkkejä ja ohjeita voi etsiä mm. seuraavista kirjoista:
  • Gilpin, Rebecca - Brocklehurst, Ruth - Harrison, Erica: Iloinen askartelu- ja puuhakirja
  • Bull, Jane: Pidetään naamiaiset! 50 hauskaa pukeutumisvinkkiä naamiaisjuhliin ja kodin leikkeihin
Vähän isommat lapset, jo 11-12 -vuotiaat kenties innostuvat myös näistä:
  • Saramäki, Rinna - Palmu, Jane - Piippo, Katja: Joka tyypin kaavakirja
  • Immonen, Anne-Maija - Metsänen, Minna - Ranta-Kiiski, Susanne: Joka tyypin virkkauskirja
Anu Räihä, luokanopettaja

Jaa artikkeli: